Efter en härlig kräftskiva brukar det bli en hel del skal över som de flesta kastar. Innan du gör det bör du ta till vara på den underbara smaken man får ut när man kokar en fond på dom först. Frys ner fonden så håller den länge.

Ingredienser

  • 1 kg kräftskal (hummer- och/eller räkskal)
  • 4 gula lökar
  • 1 fänkål
  • 3 msk olja
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • ½ msk hel torkad fänkål
  • 3 msk tomatpuré

Tillagning

Stöt/krossa skaldjursskalen. Skala och skär lök och fänkål i små bitar. Bryn skal och grönsakstärningar ca 5 minuter i olja. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Häll på vatten så det precis täcker skalen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 30 minuter. Lägg på lock, dra kastrullen från värmen. Låt stå och dra i ca 30 minuter.

Sila av och använd direkt till matlagningen eller frys in. Använd gärna fryspåsar för istärningar för att få det i mindre portionsbitar.

Tips

Du kan prova att rosta skalen i ugnen en stund innan för att få lite mer smak på fonden.