Kokosbollar (eller chokladbollar) är ett gott och lätt tilltugg man svänger ihop ganska snabbt till kaffet, framför allt då de flesta har alla ingredienser hemma redan. Detta lilla bakverk lär blir uppskattat på fikabordet.

Ingredienser

Recept för ca 12-18 bollar beroende på storlek
Garnering
  • 100 g smör
  • 1½ dl socker
  • 3 dl havregryn
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1-2 msk kaffe
  • Kokosflingor

Tillagning

Mätt upp mängden smör i en bunke och tillsätt sedan torrvaran. Häll ner kaffet, helst nybryggd espresso för bästa smaken. Rör ihop ingredienserna till en smet. För att lättare forma bollarna låt den gärna stå ett litet tag i kylskåp så smeten stelnar till sig lite.

Rulla bollarna till lagom storlek och rulla dom sedan i kokosflingorna. Ett matskedsmått brukar ge en lagom storlek på kokosbollarna. Lägg på ett fat och låt sedan stå i kylskåpet tills dom stelnat helt. Njut till en kopp kaffe eller varm choklad.

Tips

Det går även bra att byta ut vanligt socker mot brunfarin för att få den goda smaken från farinen.