Korv stroganoff är en variant inspirerad av biff stroganoff. Vanligtvis i Sverige används strimlad falukorv i denna rätt.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Ingredienser
  • ca 800g falukorv (en ring)
  • 2 medelstora lökar
  • 100g tomatpuré
  • 1 msk tomatketchup
  • 2 dl grädde
  • 1 msk rödpepparsås (tabasco el. liknande)
  • 1-2 dl mjölk
  • färsk oregano och basilika
  • salt och peppar

Tillagning

Hacka löken i mindre bitar, men inte finhackat. Skär falukorven i strimlor. Värm upp en stor gryta och lägg ner rejält med smör och smält den tills det slutar fräsa. Lägg ner falukorven och vänd runt den i smöret och lägg sedan ner löken. Bryn falukorv och lök på medelstark värme i 5-10 minuter tills löken mjuknat lite.

Tillsätt tomatpurén, ketchupen och rödpepparsåsen och blanda runt det ordentligt. Ta av grytan från plattan och blanda ner grädden i grytan och ställ sedan tillbaka den på plattan. Ta den färska oreganon och basilikan och klipp ner det i småbitar och häll ner i grytan. Krydda och salta. Låt grytan koka på medelstark värme i ca 10-12 minuter och rör om lite då och då. Tillsätt sedan mjölken och rör om och koka ytterligare 10-12 minuter.

Servera med pasta eller ris.

Tips

Lättast är att lägga oreganon och basilikan i  en liten kopp och klippa det i mindre bitar i den. Har du inte färska kryddor går även torkade kryddor lika bra.

Mängden mjölk är beroende på vilken konsistens du vill ha på korv stroganoffen, ju mer mjölk desto mer flytande. Vill du ha en riktigt krämig gryta kan man hoppa över mjölken helt.