Har man lite älgfärs i frysen så kan denna italieninspirerade receptet sätta fart på smaklökarna. Har man älgfärsbullar färdiga i frysen blir det dessutom en perfekt snabblunch.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 600 gram älgfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 400-600 gram krossade tomater
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2-3 msk svampsoja
  • en kruka basilika
  • salt och peppar

Tillagning

Skala och finhacka löken. Fräs den lite lätt i olivolja eller smör tills den mjuknar. Löken ska inte få färg eller bli bränd. Pressa i en vitlöksklyfta och fräs vidare på eftervärme en kort stund. Rör ner den mjuka lökblandningen i färsen tillsammans med ett ägg. Salta och peppra efter smak.

Rulla färsen till lagom stora köttbullar (ett matskedsmått brukar ge lagom storlek). Stek köttbullarna tills de får en fin färg.

Häll ner krossade tomater i en lämplig stor gryta och tillsätt balsamvinägern och sojan. Pressa ner den andra vitlöken. Koka upp och smaksätt med salt och peppar. Låt småputtra en stund så vinägersmaken kokat bort. Det är även gott att smaka av med en nypa socker.

Häll ner köttbullarna och låt småkoka 10-15 minuter. Grovhacka basilikan och blanda ner när det återstår ungefär en minut.

Servera med nykokt pasta och toppa ev. med lite parmesanost och/eller persilja.

Tips

Vill man göra många köttbullar är ugnen ett bra hjälpmedel. Det gör även att köttbullarna bibehåller sin runda form lättare. Rulla köttbullarna och lägg på en plåt med bakpapper. Ställ in i ugnen på högsta värmen (ca 225 grader) i 8-10 minuter. Stek sedan färdigt köttbullarna i en stekpanna, eller frys ner till ett senare tillfälle.

Tänk på att färsk basilika inte får koka med i såser, då förlorar man smakerna. Basilika tillsätts på slutet.