Enkel och god vardagsmat, som funkar lika bra som en lättare lunch eller en god förrätt.

Ingredienser

Recept för 12 piroger  
  • ca 300 gram smördeg
  • ca 300 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 tsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 30 gram smör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 ägg
  • salt och peppar

Tillagning

Skala löken och moroten. Finhacka löken och vitlöken. Riv moroten grovt. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Fräs köttfärsen tills den får lite färg och tillsätt sedan lök, vitlök, morot, timjan och sojan.. Salta och peppra efter smak. Fräs ytterligare en stund och ställ åt sidan för att svalna.

Dela upp smördegen i 12 bitar och kavla ut till ca 15-20 cm stora kvadrater på ett mjölat underlag. Vispa ihop ägget och pensla ägget runt kanterna på smördegen. Fyll ena triangeln på smördegen med köttfärsen, innanför det penslade området. Vik över ena hörnan på smördegen över fyllningen och fäst ihop hörnorna lätt med en gaffel. Undvik att ”punktera” knytet. Gör de övriga pirogerna på samma sätt.

Sätt ugnen på 200ºC och ställ in pirogerna i den kalla ugnen. Grädda pirogerna i ca 25 minuter, tills dom får en vacker brun yta. Servera rykande varma tillsammans med en god sallad.

Tips

För att få lite smak av taco på pirogerna, tillsätt även lite spiskummin, chilikrydda och paprikakrydda till köttfärsen.