Kräftsoppa känns alltid lyxigt härligt att servera. Passar perfekt som förrätt, eller som en lyxig huvudrätt med en bit gott bröd. Genom att använda kräftskal som man gör fond på själv lyfter du upp smaken till en helt annan nivå.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 2 morötter
  • 1 lök
  • 1 msk smör
  • 250 g kräftskal (eller färdig fond)
  • 2 msk mjöl
  • 8 dl fiskbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 knippe sockerärtor
    eller hackad persilja
  • 2 dl skalade kräftstjärtar
  • svartpeppar och salt
  • 4 msk crème fraiche
  • 1 krm cayennepeppar
  • dillkvistar

Skala morötter och lök och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en kastrull och fräs morot, lök och kräftskalen i ca 5 minuter. Häll i mjölet och rör om. Späd med buljong, lite i sänder. Klicka i tomatpurén och låt puttra i 20 minuter. Sila buljongen och tillsätt grädden och låt småputtra ytterligare 10 minuter. Smaka av soppan med svartpeppar och eventuellt salt. Strimla sockerärtorna och lägg i soppan tillsammans med kräftstjärtarna, eller strö över hackad persilja.

Servera med en klick crème fraiche eller en klick smör, cayennepeppar och dillkvistar.