Janssons frestelse, klassikern på julbordet. Någon större introduktion än så behövs nog inte för denna klassiska svenska rätt.

Ingredienser

Recept för 6-8 personer
  • 1,2 kg potatis (mjölig)
  • 1 stor gul lök
  • ⅓ purjolök
  • 250 g ansjovisfiléer
  • 4 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • ströbröd
  • smör
  • salt och peppar

Tillagning

Skala och riv potatisen. Halvera och skiva löken. Dela, skölj och och strimla purjolöken. Fräs lök och purjolök i lite smör tills den blir mjuk, det ska inte få färg. Blanda mjölk och grädde i en bunke och salta och peppra efter smak.

Lägg hälften av den rivna potatisen i botten på en smord ugnsform. Häll ner lökmixen och fördela jäms med hela formen. Fördela hela ansjovisfiléer i ugnsformen och avsluta med resten av den rivna potatisen. Häll över gräddblandningen så det precis täcker allt. Toppa med ett lager av ströbröd och lägg 6 st hyvlade skivor smör på toppen.

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter, tills ströbrödet har fått en fin färg. Lått gärna svalna något innan servering.

Tips

Janssons frestelse går utmärkt att göra dagen innan och värma på innan servering. Vill man ha en kraftigare smak av ansjovis kan man använda spadet från burkarna och blanda ihop med gräddblandningen.