Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Tillsätt lite mjöl så blir det en ljuvlig stuvning till kantarelltoast.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • ca 300-400g kantareller
  • ½ gul lök
  • 3 dl grädde
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk svampsoja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • salt och peppar

Tillagning

Finhacka löken. Värm upp olivoljan på medelhög värme. Det får inte bli för varmt, då förstörs olivoljan! Fräs löken på medelhög värme så löken blir mjuk och får lite färg utan att brännas.

Skölj av kantarellerna och hacka dom grovt. Lägg ner kantarellerna tillsammans med löken och låt koka, rör om ibland. Vatten kommer att frigöras från kantarellerna som ska koka bort. När vattnet från kantarellerna kokat ner tillsätt grädden, soyan, balsamvinägern, salt och peppar. Reducera såsen tills den blir krämig i konsistensen. Smaka av och krydda såsen mer efter smak.

Tips

Vill du ha en slät sås, kör med stavmixer ett tag tills såsen blivit slät.