Potatisgratäng funkar utmärkt till de flesta kött eller kycklingrätter. Lätt att förbereda innan och är bara att varma på när man behöver det. Går även utmärkt att frysa ner till senare tillfälle.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer Garnering
  • ca 1 kg mjölig potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • salt, peppar
  • 2 dl riven, smakrik ost
  • 2 dl panko-ströbröd
  • 25 gr smör, hyvlade eller bitar

Tillagning

Sätt på ugnen på 200 grader. Börja med att skala och skiva potatisen tunt. Lägg i en smord ungssäker form. Blanda grädden, mjölken, pressad vitlök, salt och peppar och häll över potatisen. Ställ längst ner i ugnen och grädda i 25 minuter.

Blanda osten med panko-ströbrödet.

Ta ut gratängen och strö blandningen över. Klicka över smöret och ställ tillbaka mitt i ugnen. Grädda ytterligare i 20-25 minuter. Känn med en sticka på slutet så att potatisen inte är hård. Låt den svalna lite innan serveringen.

Tips

Bäst smak blir det om man gör potatisgratängen dagen innan, eller på förmiddagen, och värmer i ugnen straxt innan man ska servera den. Då hinner smakerna utvecklas extra mycket. För magrare alternativ, använd endast mjölk.