Potatisgratäng funkar utmärkt till de flesta kött eller kycklingrätter. Lätt att förbereda innan och är bara att varma på när man behöver det. Går även utmärkt att frysa ner till senare tillfälle.
Ingredienser |
|
Recept för 4-6 personer | Garnering |
|
|
Tillagning
Sätt på ugnen på 200 grader. Börja med att skala och skiva potatisen tunt. Lägg i en smord ungssäker form. Blanda grädden, mjölken, pressad vitlök, salt och peppar och häll över potatisen. Ställ längst ner i ugnen och grädda i 25 minuter.
Blanda osten med panko-ströbrödet.
Ta ut gratängen och strö blandningen över. Klicka över smöret och ställ tillbaka mitt i ugnen. Grädda ytterligare i 20-25 minuter. Känn med en sticka på slutet så att potatisen inte är hård. Låt den svalna lite innan serveringen.
Tips
Bäst smak blir det om man gör potatisgratängen dagen innan, eller på förmiddagen, och värmer i ugnen straxt innan man ska servera den. Då hinner smakerna utvecklas extra mycket. För magrare alternativ, använd endast mjölk.
vid vilken temp och tid värmer man upp en kall form, 25*35cm
Vet inte exakt vad du tänker på, men man behöver inte förvärma formen. När ugnen är uppe i rätt temperatur ställer du in allt och gräddar gratängen enligt receptet. Ska man värma formar eller tallrikar rent allmänt (ex innan uppläggning), sätter man in allt i en kall ugn och värmer upp till ca 60 grader.
Lagade en stor laddning av denna igår (aningens modifierad) och värmde idag till släktkalaset. Den blev såå god – så pass att den tilltänkta matlådan rök! ? Serverade helstekt entrecote till. Mums! Tack för bra recept!