Varför förstöra en härlig hembakad paj med färdig vaniljsås, när det är så lätt att göra det själv?

Ingredienser

Recept för 4-6 personer
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång

Tillagning

Halvera vaniljstången och skrapa ur inkråmet med en tesked. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och lägg ner vaniljstången och inkråmet. Låt sjuda ett par minuter.

Vispa under tiden ihop äggulorna, strösockret till en pösig smet. Häll sakta ner ca ⅓ av den varma gräddmjölken i äggsmeten under omröring. Rör sedan ner äggsmeten i kastrullen med gräddmjölken under omrörning. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknat. Den får absolut inte koka!

Ta bort kastrullen från värmen och häll över i en skål eller liknande. Låt krämen bli kall i ett kylskåp.

Tips

Vill du ha en tjockare kräm kan man även reda upp den med lite maizenaredning (den ljusa), eller med potatismjöl som blandats med lite mjölk. Har du inte vaniljstång går det även att använda vaniljsocker. Smaka då av tills önskad smak uppnås.