Kroppkakor är en riktig svensk klassiker. Den finns i ett par olika former beroende på var i landet man gör den. Min personliga favorit är Gotländska kroppkakor som jag fick när jag var liten. Serveras gärna med hemgjorda rårörda lingon och smält smör.

Ingredienser

Recept för 4 personer Fyllning
  • ca 1 kg potatis
  • 2 ägg
  • ca 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 200 gram rimmat fläsk eller bacon
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk smör
  • 2-3 krm kryddpeppar
  • 1 krm oregano
  • salt och peppar

Tillagning

Häll vatten i en kastrull och koka potatisen i ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt vattnet ånga bort. Pressa potatisen med en potatispress eller stöt den och ställ in i kylskåpet för att svalna.

Skär fläsk eller bacon i mindre bitar. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i smör på medelhög värme några minuter och tillsätt fläsk/bacon. Bryn kroppkakefyllningen lätt och krydda sedan blandningen med kryddpeppar, salt och peppar. Tillsätt även oreganon om du vill ha det som extra smaksättare. Låt stå ca 10 minuter på lägsta värmen under lock. Ställ åt sidan.

Blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg , knåda inte degen. Lägg kroppkakedegen på en mjölad skärbräda och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du får en fylld boll. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.

Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt. Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterliggare 5 minuter. Tag upp kroppkakorna med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.

Serveras med smält smör och rårörda lingon.