Att göra egna kryddor är egentligen inte speciellt svårt, man kan ibland ta lite tid. Här tillverkar vi en fantastisk chilikrydda med gott om sting.

Ingredienser

  • 10 st spansk peppar
  • 2-3 st Habanero chili
  • 5 st Poblano chili (anchochili)

Tillagning

Sätt ugnen på 100ºC. Sprid ut chilin på en ugnsplåt, bäst blir det om man använder en perforerad ugnsplåt. Låt chilin torka helt i ugnen, vilket tar ca 9-12 timmar beroende på storlek. Känn efter så att chilin torkat helt igenom innan du mal allt.

Mortla den torkade chilin till ett grovt pulver. Man kan även använda en kaffekvarn med knivar. Häll den nymalda chilin i en kryddburk. Vill du inte använda all chili direkt, kan du förvara den torkade chilin i lufttäta burkar.

Tips & råd

Torkad poblano chili kallas anchochili, så det går bra att ersätta poblano- med anchochili om du hittar dessa i butiken. Anchochili kan vara lite svårt att hitta i mindre butiker, men brukar finnas i lite mer välsorterade butiker.

Habanero är en väldigt stark chili, så använd den färdiga kryddan med måtta.