Detta är en krämig och god löksås som passar utmärkt till bl.a. stekt fläsk och potatis.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 1 stor lök
  • 2 msk creme fraiche
  • 1 tsk ljus soja
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar

Tillagning

Dela löken grovt i mindre bitar. Smält en klick smör i en kastrull och häll ner löken. Låt löken svettas på låg värme i 10-12 minuter. Den får absolut inte blir bränd!

Häll ner vattnet i kastrullen tillsammans med sojan och låt koka i ytterligare 8-10 minuter. Salta och peppra efter smak. Tillsätt creme fraiche och rör om och låt sjuda på låg värme en stund på plattan. Häll ner såsen i en mixer och mixa den slät. Servera.

Varning

Ta det mycket lugnt när du startar mixern, värmen kan göra att locket flyger av! Lägg locket på sne och hållen en hand vid den så trycket kan komma ut, eller ta av toppen på locket om det är möjligt.

Tips

Vill du ha en lite matigare sås kan du spara lite lök, eller finhacka en mindre lök och tillsätta i såsen efter du mixat den. Låt såsen sjuda en stund till med löken i om du vill ha den lite mjukare.