Lussekatten härstammar från Tyskland och enligt sägnen berättas att lussekatterna formades till solkorset och smaksattes med solgul saffran för att locka tillbaka solen och därmed skrämma bort den ljusskygge Lucifer. Julgalten är formad som ett ‘S’ där ändarna rullats ihop och är den vanligaste formen. Gullvagn, julvagn eller julkors arrangeras av två sådana ‘S’, antingen korslagt eller bredvid varandra.

Ingredienser

Recept för ca 30 lussekatter
  • 200g smör
  • 5 dl gammaldags mjölk
  • 2 paket jäst
  • 2 dl råsocker
  • 2 paket saffran
  • 1 tsk salt
  • 1 stort ägg
  • ca 1 kg vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg till pensling

Tillagning

Smula jästen i en rymlig bunke. Smält smöret och rör ned mjölken, degvätskan skall vara knappt fingervarm. Stöt saffran med en gnutta socker i en mortel. Blanda ned den i degvätskan tillsammans med socker och salt. Vispa ned ägget i degvätskan. Häll i mjölet och arbeta med degkrokar (eller i hushållsassistens) tills degen bildar en smidig boll som släpper från bunkens kanter. Täck över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter. Den kommer att fördubbla sin storlek.

Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och forma lussekatterna i den form du vill ha dom. Låt dem jäsa övertäckta på plåt i uppemot 20 minuter.

Pensla med uppvispat ägg, lägg på russinen och grädda i cirka 8 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.

Täck över lussekatterna och låt svalna en stund.

Tips

Ha inte för mycket saffran eller mjöl i lussekatterna, då det är lätt att dom blir torra och tråkiga.