Makaronilåda är klassisk lättlagad husmanskost som serveras med lingon och smält eller skirat smör.

Ingredienser

Recept för 4 personer Äggstanning
  • 5 dl makaroner
  • 1 purjolök
  • 1 pkt bacon (ca 125g)
  • 2-3 dl riven ost
  • smör (ex Bregott)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 4 ägg
  • salt och svartpeppar
  • ev. lite basilika

Tillagning

Koka upp vatten till makaronerna. Tillsätt salt och koka makaronerna enligt den tid som står angiven på förpackningen. Blanda ihop ägg, mjölk och grädde i en bunke och krydda med salt och peppar efter smak. Tillsätt basilika eller någon annan krydda om du vill ha lite extra smak på äggstanningen. För lite smalare alternativ kan grädden även bytas mot lika mycket mjölk.

Skölj av purjolöken och hacka den i halvstora bitar. Skiva baconen i strimlor. Fräs allt snabbt i stekpanna 1-2 minuter. Baconen får inte bli krispiga!

Smörj en form med smör och häll ner den kokta pastan, purjolöken, baconen och äggstanningen i formen. Strö över riven ost. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.

Serveras med smält smör och rårörda lingon. Använd inte bordmargarin (Milda, Lätt och lagom mf), det blir inte bra när man smälter det. Bregott rekommenderas.