Mandelkubb är en relativ enkel kaka att svänga ihop i köket. Det är bittermandeloljan som ger mandelkubben dess unika smak. Mandelkubbar garneras ofta med pärlsocker.

Ingredienser

Recept för ca 25 st
  • 5-10 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 1½ dl socker
  • 1 ägg
  • 2 dl gräddfil eller filmjölk
  • 2 tsk hjorthornssalt (eller 4 tsk bakpulver)
  • 5½ dl vetemjöl

Tillagning

Riv eller mal mandeln. Rör socker och smör poröst och tillsätt sedan ägget, gräddfilen, hjorthornssaltet, mandeln och mjölet. Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Lägg den på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Forma ev. bullarna så att de får en klassisk, lätt rektangulär, form. Strö på pärlsocker och ev. lite mandel. Grädda i ugnen ca 10 minuter.