Överaska släkten med en väldoftande hembakad kaka. Mjuk pepparkaka, gärna med lite glasyr, är en härligt god efterrätt eller tilltugg till kaffet på julaftonskvällen.

Ingredienser

Recept för 1 sats mjuk pepparkaka
Glasyr
  • 110 gram smör
  • 3 msk ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl creme fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk mald ingefära
  • 125 g Philadelphiaost
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl frysta lingon

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form med lite smör och ströbröd. Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Låt svalna till minst fingertemperatur. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke i ca 3 minuter.

Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke. Vispa ner lite flytande smör i taget i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt creme fraiche eller yoghurt samt rör ner mjölblandningen till en jämn smet. Häll pepparkakssmeten i formen och grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och vänd den mjuka pepparkakan ur formen och lägg på ett galler att svalna så får pepparkakan en knaprig och god skorpa men saftigt innehåll.

Vill du även ha glasyr på pepparkakan vispar du ihop alla ingredienser till glasyren till en tjock smet och breder sedan ut den ovanpå pepparkakan när den blivit kall. Garnera gärna med lite bär eller frukt.