Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor som är trevliga att bjuda på till en kopp kaffe.

Ingredienser

Recept för ca 20-30 st
Glasyr och granering
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 msk starkt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 1-2 dl kokosflingor

Tillagning

Smält smöret/margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.

Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.

Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.