Morotsbröd är både gott och saftigt. I en långpanna får du fina fyrkantiga brödbitar till frukosten. Frys gärna ner bitarna och värm upp efter behov. Då får du alltid varmt och gott bröd till frukostbordet.

Ingredienser

Recept för 1 bröd  
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl olja
  • 200 g finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap
  • 4 dl vetemjöl special
  • 9 dl fullkornsdinkelmjöl
 

Tillagning

Värm mjölken till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, morötter, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsdinkelmjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Täck över med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar och nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Tips

Toppa gärna brödet med lite flingsalt innan du gräddar brödet för att så lite extra sälta.