Genom att koka köttet i många timmar med benen, så får man en fantastik buljong som bas. Tillsammans med grönsaker och två olika svampsorter smakar det fantastiskt.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer  Till grytan
  • 2,5 kg nötbringa med ben
  • 4 gula lökar
  • 2 stora morötter
  • 1 palsternacka
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • ½ rotselleri
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk japansk soja
  • 1-2 tsk timjan
  • 8-10 hela svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 250 g trattkantareller
  • 200 g små skogschampinjoner
  • 15-20 små steklökar
  • 2 msk honung
  • ½ purjolök
  • 100 g brytbönor
  • 1 burk kidneybönor (400g)
  • 2-3 dl grädde
  • 1-2 msk soja (mörk)
  • salt och peppar

Tillagning

Skala och dela palsternackan och morötterna i halvor och skiva upp. Skala och dela rotsellerin i lagom stora bitar. Grovhacka löken och vitlöken. Lägg nötbringan i en stor gryta och fyll på med vatten så det täcker allt. Ta ur köttet och koka upp vattnet. Lägg ner köttet och koka upp på nytt. Skumma av. Häll ner rotfrukterna. Krydda med svartpepparkornen, timjan och salt. Häll ner balsam-  och rödvinsvinägern och sojan.

Låt köttet och rotfrukterna koka ihop i ca 4-5 timmar, tills köttet är mört och ramlar av från benen. Ta då ur köttet ur grytan och lägg åt sidan. Sila buljongen genom ett durkslag, sedan genom en finmaskig sil.

Skölj bönorna i kallt vatten. Halvera ev. skogschampinjonerna. Halvera och skiva purjolöken, palsternackan och morötterna. Lägg ner allt i grytan  tillsammans med steklöken (hela) och brytbönorna. Dra isär köttet i mindre bitar och lägg ner i grytan. Slå över grädden, sojan och den silade buljongen så de täcker allt. Klicka ner honungen. Smaka av med salt och peppar.

Låt småkoka i ca 30 minuter. För lite tjockare konsistens, red med lite maizenaredning. Servera tillsammans med kokt potatis, potatismos eller ris.

Tips

Grytan går utmärkt att göra dagen innan för att sedan värma upp innan servering. Perfekt att ha med sig som matlåda för att imponera lite på sina kollegor.

Blir det buljong över så häll för allt i världen inte ut den, frys in och använd senare!