Denna härliga viltgryta kan du laga av vilket klövvilt du vill, älg, hjort, rådjur eller vildsvin. Den ska kokas länge för att få köttet härligt mört så det faller sönder i munnen. Den lagas med fördel dagen innan den serveras så smakerna hinner dras ur ordentligt.

Ingredienser

Recept för 8 personer Potatismos
  • 1,5 kg benfritt kött av bog eller ytterlår
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 75 g rotselleri
  • 1 st röd spansk pepparfrukt
  • 2 msk smör
  • 2 msk neutral olja
  • 1 st kanelstång
  • 2 st stjärnanis
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 5 dl vatten
  • 5 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 kg ekologisk potatis
  • ca ½ dl mjölk
  • 1-2 tsk socker
  • 100 g riktigt smör
  • 1 krm salt
  • 100 g skogschampinjoner

Tillbehör

  • 300 g broccolibuketter

Tillagning

Ansa och skär köttet i lagom stora tärningsbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.

Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter. Tillsätt köttet, rör om och ställ åt sidan.

Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 – 1,5 timme tills köttet känns mört.

Potatismos: Värm mjölken. Lägg ner smöret och sockret i en skål med en nypa salt. Använd en potatispress och pressa den nykokta potatisen ner i skålen med smöret. Rör försiktigt runt tills allt löst sig i potatisen. Häll sakta ner mjölken i moset och rör försiktigt tills du får önskad konsistens på moset. Skölj och rensa svampen. Hacka den fint och fräs den snabbt i en panna med lite smör. Blanda ner svampen i potatismoset.

Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud broccolibuketterna ca 3 min. Häll av vattnet och rör ner broccolibuketterna i grytan.

Servera med potatismoset.

Tips

För att få ut smakerna kan grytan med fördel göras dagen innan, och förvaras över natten i kylskåpet. Då hinner smakerna dra ut och bli riktigt kraftfulla och mustiga. Värm på grytan straxt innan serveringen och servera den rykande het.