Snabbt och lätt, så svänger du ihop en omelett. Utmärkt till både lunch och middag. Kan serveras både neutral (utan fyllning) eller med olika stuvningar eller stekta grönsaker, rotfrukter, svamp mm.

Ingredienser

Recept för 1 omelett
Tips på fyllning
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk, grädde eller vatten
  • salt och peppar
  • 0,5 dl hackad spenat
  • 1 dl riven ost
  • 1 msk färska örtkryddor
  • 50 g tärnad kassler
  • 5 st skivade eller hackade champinjoner
  • 50 g frästa grönsaker

Tillagning

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en skål med visp eller gaffel. Äggblandningen ska bara vispas ihop lätt.

Hetta upp en stekpanna (förslagsvis teflonpanna) med en klick smör på medelhög värme. Häll i äggsmeten i stekpannan när smöret slutat fräsa. Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.

När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter). Vik den dubbelt och lägg den på en tallrik och servera!

Använder du någon fyllning så stek på detta först, och häll sedan ner äggsmeten på det. Fördela lätt över pannan med en gaffel. Ska du använda en stuvning som fyllning, lägg på detta efter att ometten stelnat något.