Panpizza är en amerikansk variant av den italienska pizzan, fast med tjock botten. Den påminner lite till konsistensen om det italienska brödet Focaccia. Lättast är att använda en gjutjärnspanna eller liknande när man ska grädda pizzan.

Ingredienser

Recept för 1-2 pizzor
Exempel på tillbehör
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm socker
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 1 msk bakpulver
  • 1-2 msk olivolja till varje form
  • Parmaskinka
  • Svamp
  • Paprika
  • Pepperonikorv
  • Mozzarella
  • Parmesanost
  • Tomatsås

Tillagning

Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten (ca 38 grader). Tillsätt olja, salt och socker och blanda ner vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en slät deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter till dubbel storlek.

För en stor pizza använd en form på ca 36 cm eller ca 26 cm för två mindre pizzor. Smörj en formen/formarna med olja. Kavla eller tryck ut degen till formens storlek och lägg ner degen i formen. Låt jäsa i formen ca 30 minuter.

Lägg på önskad fyllning och grädda i 225° ca 20 min. För att inte riskera att bränna fyllningen kan man täcka över formen med ugnsfolie första 8-10 minuterna.