Panpizza är en amerikansk variant av den italienska pizzan, fast med tjock botten. Den påminner lite till konsistensen om det italienska brödet Focaccia. Lättast är att använda en gjutjärnspanna eller liknande när man ska grädda pizzan.

Ingredienser

Recept för 2 pizzor
Exempel på tillbehör
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1-2 msk olivolja till varje form
  • Parmaskinka
  • Svamp
  • Paprika
  • Pepperonikorv
  • Mozzarella
  • Parmesanost
  • Tomatsås

Tillagning

Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten (ca 38 grader). Tillsätt olja, salt och socker. Blanda ner 4 dl vetemjöl i spadet till en kladdig deg. Tillsätt sedan lite mjöl i taget, precis så mycket att degen inte kladdar längre. Arbeta ihop degen ett par minuter

Dela degen i två delar. Degen räcker till lagom till två st 26 cm formar. Häll olivolja i stål- eller gjutjärnspanna och fördela över hela formen med fingrarna, även kanterna. Platta ut degen med händerna och pressa sedan ut den i formarna. Lägg på en bakduk och låt jäsa i ca en timma.

Tryck gärna ner en liten fåra så det bildar små kanter runt degen. Bre ut tomatsås på pizzan (förutom kanterna) och sedan valfria toppings. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Toppa med ex rucola eller basilika efter pizzan är gräddad.