Fiskfiléer blir väldigt goda när man panerar dom. Paneringen hjälper till att behålla fiskens smak och för att den inte ska bli torr vid stekningen. Lök och citronsåsen ger en härlig touch till fisken.

Ingredienser

Recept för 4 personer Lök och citronsås
  • 8-10 potatisar
  • 4 st rödspättefiléer
  • 1-2 ägg
  • olivolja med citronsmak
  • ströbröd till panering
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 1 potatis
  • ca 5 dl vatten
  • ½ fiskbuljongtärning
  • olivolja med citronsmak
  • salt och peppar

Tillagning

Lägg ner äggen, olivoljan, salt och peppar en en skål och blanda ihop väl. Lägg ner fisken i äggröran och låt dra tills den ska stekas, gärna 15-20 minuter. Koka potatisen under tiden.

Häll vattnet till såsen i en kastrull och koka upp. När vattnet kokar, dra ner den till medelhög värme och lägg i lök och buljong. Salta och peppra lite. Låt puttra på medelhög värme i ca 10-15 minuter. När såsen kokat klart häll blandningen i en mixer och lägg ner en kokt potatis. Mixa såsen slät och häll på olivoljan under tiden, ca 1-2 msk. Värm på den igen i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Tänk på att värmen gör att det blir ett högt tryck när du startar mixern, så kör den på puls snabbt ett par gånger och tryck ner locket hårt för att frigöra värmeenergin! Alternativt använd en stavmixer.

Smält rikligt med smör i en het stekpanna och sänk värmen något. Panera fisken och lägg ner den i stekpannan när smöret tystnat. Stek den 3-4 minuter på varje sida, så den blir gyllenbrun. Servera direkt med den kokta potatisen.

Tips

Potatisen används för att reda såsen. Istället för potatis kan du använda mjöl eller majsenaredning. Istället för olivolja med citronsmak kan du använda riven citronskal som du kokar upp tillsammans med löken, och använda naturell olivolja när du mixar såsen.