Torsk är en lätt och god fisk att panera. Timjan och vitlöksåsen ger en härligt grön färg på tallriken och bidrar med en smakrik brytning till den panerade fisken.

Ingredienser

Recept för 4 personer Timjan och vitlökssås
  • 4 bitar torsk eller torskfilé
  • 8 medelstora potatisar
  • 1 ägg
  • ströbröd till panering
  • salt och vitpeppar
  • 2 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ hönsbuljong
  • 1 kokt potatis
  • ca 40g färsk timjan
  • ca 3 msk olivolja med citronsmak
  • salt

Tillagning

Koka potatisen, ca 20 minuter.  Koka upp vatten till såsen och tillsätt buljongen och rör tills den löst upp sig i vattnet. Häll ner buljongen i en hög skål och klipp ner timjan och pressa ner vitlöksklyftan. Använd en stavmixer för att släta ut såsen ordentligt. Salta såsen och ställ sedan åt sidan och låt dra en stund tills potatisen är klar.

Knäck ett ägg i en skål, salta och peppra och vispa ihop allt. Vänd ner torsken i äggröran på båda sidor, panera den sedan i ströbrödet så det täcker hela torsken. Stek på båda sidor på medelhög värme så paneringen får en gyllenbrun färg. Panering gillar smör, så snåla inte med det i stekpannan! Är torsken genomskinlig/geléig är den inte klar, fisken ha ha en fin vit färg rakt igenom när den är klar.

Ta en kokt potatis och skär ner den i såsen, mixa ner potatisen i såsen tills alla bitar är borta.

Servera fisken med kokt potatis, sås och lite färsk timjan på toppen.