Pasta carbonara är ett enkelt och gott sätt att servera din pasta på. Baconen fungerar som en superb krydda. Fungerar lika bra som vardagsmiddag som till lördagsbjudningen.

Ingredienser

Recept för 4 personer Garnering
  • 200g tärnad eller skivad bacon
  • 1 gul lök
  • 120g riven parmesanost
  • 2-3 äggulor
  • 500g pasta
  • olivolja
  • salt och svarpeppar
  • grovmalen svartpeppar
  • 4 st råa äggulor

Tillagning

Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Hetta upp 1 tsk olivolja i en stekpanna. Salta och tillsätt olivolja i det kokande pastavattnet. Koka pastan al dente.

Knaperstek baconen och häll ner finhackad lök efter en stund så den hinner bli mjuk. Rör samman äggulorna med den rivna parmesanosten i en stor serveringsskål. Krydda med lite salt och svartpeppar.

När pastan kokat klart silar du av vattnet och blandar pastan med ägg- och ostblandningen. Häll av fettet från baconen och häll ner i pastan. Värmen från pasta och bacon gör att äggblandningen reder sig. Smaken blir en aning rundare med en skvätt grädde, men det är inte nödvändigt.

Servera omedelbart, gärna med en rå äggula per person och lite nymalen svartpeppar på.

Tips

För att göra lite roligare garnering, gör en snygg skål av en bit av äggskalet och lägg äggulan i den.