En delikat och krämig pasta med färsk fettuccine och smak av citron och rökig bog.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 500 g färsk fettuccine
  • ca 200 g sockerärter
  • 150 gram rökt bog
  • 250 g ricottaost
  • 2 dl riven permesanost
  • ½ dl finskuren gräslök
  • rivet skal från 1 citron
  • smör till stekning
  • salt och peppar

Tillagning

Skär bort de hårda kanterna från bogen och tärna i lagom bitar. Fräs tärningarna i rikligt med smör tills de får en vacker färg och ställ åt sidan.

Koka färsk fettuccine al dente (normalt ca 4 minuter) i saltat vatten. Blanda ner sockerärterna när det återstår ca 1 minut av koktiden. Låt pastan och sockerärterna rinna av, men spar ca 2,5-3 dl av kokvattnet.

Häll tillbaka pastan och sockerärterna i grytan och rör ner ricottaosten och ca 1,5 dl av kokvattnet. Strö över parmesanosten, den stekta bogen, rivet citronskal och gräslöken. Rör runt lite lätt och tillsätt ev. mer av kokvattnet för att få en krämigare konsistens. Salta och peppra efter smak och servera.