Vad passar bättre till julen än en hel dags umgänge med familjen och baka pepparkakor? Så kavla upp ärmarna och låt mjölet damma ner köket.

Ingredienser

Recept för ca 200 kakor
Kristyr
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl
  • 4 dl florsocker
  • 1 st äggvita
  • 2 krm ättika, eller pressad citron
  • karamellfärg

Tillagning

Häll socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp. Lyft bort kastrullen från värmen. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugn och grädda kakorna i 4-6 minuter. Pepparkakor bränns lätt så håll koll på dom hela tiden.

Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.