Piroger fungerar utmärkt till både middag eller som en lätt lunch. De passar också utmärkt till utflykter och som en del i en buffé.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Pajdeg Fyllning
  • 300 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg till pensling
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 200 g vitkål
  • smör till stekning
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g nöt- eller blandfärs
  • 1-2 tsk fransk senap
  • salt och peppar
  • ½-1 msk soja
  • ½ msk konc. köttfond

Tillagning

Blanda ihop ingredienserna till degen ordentligt och ställ in i kylen att vila 1 timme. Gör under tiden köttfärsfyllningen.

Hacka löken, riv morötterna och strimla vitkålen. Fräs grönsakerna i smör och pressa i vitlöken. Tillsätt färsen och låt småputtra tills färsen blivit jämn och smått grynig. Smaka av med senap, salt, peppar, soja och fond.

Sätt ugnen på 225°.

Tag fram degen och kavla ut den tunt. Tag ut runda mått på ca 15 cm i diameter. Pensla kanterna med ägg, lägg på lite fyllning på mitten och vik degen dubbel. Tryck till kanterna med en gaffel och pensla ovansidan. Grädda ca 15 minuter i ugnen. Servera med en god sallad.