Denna härligt pocherade lax serveras med en smakrik smörsås, också kallad beurre blanc. Till detta dekorerar vi med smörstekt sparris och rykande heta färskpotatisar.

Ingredienser

Recept för 4 personer Beurre blanc
  • 600 g laxfilé
  • 1 dl Laphroaig (whiskey)
  • 1 schalottenlök
  • 2½ dl fiskbuljong
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 12 st sparrisar
  • 16 färskpotatisar
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar

Tillagning

Koka upp salt vatten och koka potatisen i ca 20 minuter. Dela laxen (om du inte köpt färdiga bitar) i fyra lika stora bitar. Finhacka schalottenlöken. Blanda Laphroaig, fiskbuljong, vinet och schalottenlöken i traktörpanna. Pressa ner ca en tsk citron och koka upp. Lägg ner fisken, sänk värmen och sjud i cirka 5-6 minuter. Lägg laxen i folie så den inte svalnar.

Skala och hacka schalottenlöken fint. Häll ner löken i en kastrull och tillsätt vinäger och vitt vin. Reducera på medelhög värme till ca hälften. Sila bort löken ner i en ny kastrull och ställ tillbaka kastrullen på medelhög värme. Klicka i smör och rör ned under kraftig vispning så såsen reds. Ta av från värmen och smaka av med lite salt och peppar samt rör ned citronsaften.

Skölj sparrisen och skär bort den grova nedersta biten. Stek i smör tills sparrisen känns mjuk och fått lite färg.

Lägg upp laxen på en tallrik, häll över lite beurre blanc och lägg tre sparrisar i kors över. Servera med nykokt färskpotatis.

Tips

Har du inte vitt vin hemma kan du använda 2 msk vitvinsvinäger istället. Laphroaig är en mycket rökig whiskey, som ger laxen en fin karaktär.