Potatisbullar är både god och enkel vardagsmat. Det är en klassisk och bra rätt när man fått kokt potatis över, men funkar lika bra att göra direkt på nykokt potatis. Servera med lingon och stekt fläsk.

Ingredienser

Recept för 8 st potatisbullar
Panering
  • 1 kg potatis
  • 400g stekfläsk
  • 2 ägg
  • 1 dl mjöl
  • salt och peppar
  • smör till stekningen
  • ströbröd eller mjöl

Tillagning

Koka potatisen i ca 20 minuter, tills den inte är hård i mitten. Pressa potatisen med en potatispress och kläck ner två ägg. Häll över mjöl, salta och peppra. Blanda ihop allt till en deg. Ställ i kylskåp och låt svalna i 15-20 minuter så att den går att hantera utan att du bränner dig.

Rulla ut potatisdegen på en väl mjölad bänk till en korv och dela sedan korven i 8 delar. Forma delarna till potatisbullar, använd mycket mjöl annars fastnar dom i händerna och på bänken. Vänd potatisbullarna i ströbröd eller mjöl. Stek i mycket smör i ca 4-6 minuter på vardera sida på medelhög värme, dom ska vara är fasta i konsistensen när dom är klara.

Lägg upp potatisbullarna på tallrikar och servera med stekt fläsk och lingonsylt eller rårörda lingon.

Tips

Du kan smaksätta potatisbullarna efter egen smak. Testa gärna med persilja, gräslök eller vanlig lök. Även små äppelbitar kan ge en trevlig överraskning. Bara fantasin sätter gränserna.