En god och enkel rätt att tillaga. Baconmixen har ungefär samma smak som kroppkakor. Jag gör den själv när jag är sugen på just kroppkakor men inte har tid att göra det. För den som inte vill ha socker i potatismoset går det även bra att göra den på eget vis, exempelvis med peppar.

Ingredienser

Recept för 4 personer
Potatismos Baconmix
  • 8-10 medelstora potatisar
  • ca 4 msk socker
  • smör till potatismoset
  • mjölk
  • 3 paket bacon
  • 2 mellanstora lökar
  • 4-6 krm kryddpeppar
  • salt  och peppar

Tillagning

Skala potatisen och lägg den i blöt i ca 30 minuter i vatten som håller runt 60 grader. Koka sedan potatisen i ca 20 minuter, tills den blivit mjuk i mitten, testa med en potatisnål.

Skär baconen i lagom stora bitar för stekning. Skala löken och skär den i mindre tärningar, eller hacka den fint. Stek baconen lätt och lägg sedan i löken. Låt steka på mellanhög temperatör ca 10-12 minuter och krydda sedan med kryddpeppar, salt och svartpeppar på slutet. Låt eftersteka lite och blanda runt mixen några gånger.

När potatisen är klar, häll rinnande kallt vatten i kastrullen tills vattnet i den blivit kallt. Häll sedan av vattnet och låt potatisen torka lite. Lägg ner smöret i en bunke tillsammans med lite socker (eller någon annan smaksättare på potatismoset). Pressa ner potatisen med en potatispressare och blanda ihop potatisen med smöret tills den blir slät. Tillsätt mjölk, lite åt gången, tills den får rätt konsistens.

Lägg upp potatismoset på en talrik och lägg baconmixen över. Servera med rårörd lingon.