Pyttipanna är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst. Pyttipanna serveras traditionellt med stekt ägg eller rå äggula eller inlagda rödbetor.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 600-800 g kalla kött- eller färsdetaljer
  • 8-10 fasta potatisar
  • 2 medelstora gula lökar
  • salt och nymalen vitpeppar
  • smör och matolja till stekning
  • ½ msk worcestershiresås

Tillagning

Skala och tärna potatisen i ½ cm stora tärningar, spola dem i kallt vatten och låt dem rinna av väl i en sil. Hacka löken och köttet i liknande tärningar. Stek potatisen och hälften av löken i en het panna i smör och olja, krydda med salt och peppar och lite worcestershiresås. Lägg upp på ett fat eller i en ugnssäker form. Stek köttet och resten av löken på samma sätt och blanda det med potatisen.

Serveras ofta med stekt ägg eller rå äggula, rödbetor och ketchup.

Tips

Det går utmärkt att använda wienerkorv och bacon istället för kött- eller färsdetaljer. Baconen ger dessutom en härlig smak på din pyttipanna. Man kan även med fördel förvälla potatistärningarna 20 minuter i 60-70 grader varmt vatten innan stekning.