En liten extra twist på den klassiska rabarberpajen, med ett krämigt täcke av maräng på toppen.

Ingredienser

Recept för 1 paj
Marängtäcke
  • 3 dl mjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • en nypa salt
  • 4 äggvitor
  • 1,25 dl socker

Rabarberkräm

  • ca 500 gram rabarber
  • 1,5 strösocker
  • 2 msk potatismjöl

Tillagning

Dela smöret i små tärningar för att lättare blanda ihop allt. Blanda smör, mjöl, vatten och en nypa salt till en deg och låt vila kallt i kylskåp en liten stund. Skär rabarbern fint och lägg i en kastrull. Häll över socker och låt smälta ihop på svag värme. Koka sedan tills rabarbern är mjuk och börjar falla sönder. Blanda potatismjöl och kallt vatten tills den är klumpfri och red sedan krämen med potatismjölet.

Kavla degen så den är något större än formen och klä sedan formen med pajdegen. Ta bort ev. överflöd och fyll i där det är något för lite. Förgrädda pajdegen i ugnen på 200°C i ca 15 minuter. Bred sedan ut rabarberkrämen i pajdegen.

Vispa äggvitor och tillsätt lite socker i taget när äggvitorna börjar bli fluffiga. Vispa till en tjock maräng. Bred ut marängen ovanpå rabarberkrämen. Gör toppar med en sked.

Grädda i ugnen på 175°C tills marängen får färg, ca 10 minuter. Servera gärna med en klick vaniljglass.

Tips

Byt ut 1 dl mjöl till grahamsmjöl för lite krispigare pajskal.