Den jordiga karaktären från rödbetor ger detta färgstarka brödet det där lilla extra. Den röda färgen ger även brödet den visuella wow-faktorn vid servering.

Ingredienser

Recept för 2 bröd  
  • 5 dl rödbetsjuice
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 tsk strösocker
  • 3 tsk salt
  • 2 ägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ca 18 dl mjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 4-5 msk sesamfrön

Tillagning

Sätt ugnen på 210 grader. Blanda rödbetsjuicen och mjölken och värm upp till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och slå över degspadet och lös upp jästen. Tillsätt salt, socker, ägg och smör. Tillsätt lite mjöl åt gången och arbeta degen smidig i 6-10 minuter. Låt degen jäsa i ca 45 minuter under en bakduk.

Dela ut degen i två lika stora bitar och forma till två bröd. Vrid degen ett halvt varv och lägg degen i en jäskorg eller direkt på en bakplåt. Låt jäsa ytterligare 45 minuter under en bakduk. Vispa upp ett ägg och pensla bröden och strö över sesamfröna.

Baka bröden tills innertemperaturen är 96 grader, ca 12-15 minuter. Bröder ska bli gyllenbrunt.