Varför inte unna dig en härlig söndagsmiddag som ett perfekt avslut på veckan? Denna fantastiska ryggbiff av älg serveras tillsammans med potatiskaka och lite persiljesmör.

Ingredienser

Recept för 4 personer Persiljesmör
  • 800 gram ryggbiff av älg
  • 600 gram fast potatis
  • ca 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 3 st soltorkade tomater
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 msk finhackad basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • smör och olja till stekning
  • 100-150 gram smör
  • 1-2 dl finhackad persilja
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 msk citronsaft
  • vitpeppar
  • salt

Tillagning

Bryn köttet runt om i en het stekpanna med smör och olja. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg köttet i en ugnsform och stek i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 56 grader. Låt köttet vila i ca 12-15 minuter och skär sedan köttet i lagom stora skivor.

Hacka persiljan fint och blanda ner det i rumsvarmt smör. Smaksätt med lite citron, worcestersås och vitpeppar. Smaka ev. av med lite salt. Vill du han snygga runda bitar att servera så rulla smöret i smörpapper och ställ i kylen. Annars kan du servera det direkt i en skål.

Skala potatisen och riv det grovt. Lättast är i en matberedare med rivtillsats. Hacka oliver och tomaterna i mindre bitar och blanda ner i potatisrivet tillsammans med persilja, basilika och pressad vitlök. Salta och peppra. Lägg potatisblandningen i en stekpanna med smör och platta till. Stek potatiskakan på medelvärme några minuter så den får en fin färg. Sänk värmen och efterstek ca 10 minuter så den blir fastare. Vänd den och bryn andra sidan lätt och lått eftersteka ca 10 minuter så potatisen blir mjuk. Lättaste sättet att vända den på är med hjälp av en tallrik.

Servera köttet med potatiskakan, lite persiljesmör och en grönsallad.