Sockersöta bullar med saffran och en läcker fyllning som kommer överraska. Lika vackra för ögat som goda för själen.

Ingredienser

Recept för 25-30 st
Fyllning
  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 dl strösocker
  • 2 pkt saffran
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 krm salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 200 g hallon
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg till pensling

Kristyr

  • 1 äggvita
  • 2½ dl florsocker
  • florsocker för att pudra bullarna

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk, socker och saffran till 37°. Häll ner i bunken och rör om tills jästen har löst upp sig helt. Klicka i smöret och tillsätt salt. Häll ner lite mjöl åt gången under omrörning. Arbeta degen för hand i ca 10 minuter, eller med med degblandare i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under duk i en timme.

Kavla ut degen på mjölad bänk i form av en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred över smöret och riv över mandelmassan. Fördela hallonen ovanpå och strö över socker. Rulla ihop degen från långsidan. Skär upp rullen i ca 4 cm stora skivor och lägg i stora muffinsformar. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Vispa under tiden ihop äggvita och florsocker till kristyren med en elvisp. Kristyren ska bli blänkande vit. När bullarna är svala/kalla, ringla över kristyren och pudra med florsocker.

Tips

För den som gillar kardemumma kan man strö över ½-1 msk ovanpå fyllningen innan degen rullas ihop.