Bullar finns det mängder av recept på i olika varianter och med olika fyllning. Här är ett smakrikt recept med mandelmassa och saffran, ett trevligt alternativ till lussekatter till julaftonskvällen.

Ingredienser

Recept för ca 24 saffransbullar Fyllning
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 g saffran
  • 50 g jäst
  • 12-14 dl vetemjöl
  • Hackad mandel
  • Pärlsocker
  • 100 g smör
  • 250 g mandelmassa, riven
  • 3 msk socker
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk vit sirap

Tillagning

Smält smöret till degen och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt, och häll över den smulade jästen i en bunke. Rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, socker och mjöl, och arbeta till en jämn och smidig deg. Den ska släppa bunkens kanter, men det är okej om den fortfarande är lite kladdig. Jäs i ca 40 minuter.

Vispa ingredienserna till fyllningen med elvisp tills den är mjuk och smidig. Kavla ut bulldegen till en rektangel, och bred fyllningen ovanpå. Rulla ihop från långsidan, och skär i jämna skivor.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, och jäs i ca 30 minuter. Strö över mandel och pärlsocker, och grädda på 250°C i 7-8 minuter.