En delikat och mättande sallad med färska nykokta rödbetor. Fungerar lika bra som en nyttig måltid eller som en god förrätt. Om alla gäster gillar getost kan man med fördel byta ut salladsosten mot chévre.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 8-10 ekologiska rödbetor
  • 350 g vaccaost (salladsost)
  • 300 g blandad sallad
  • 3 pkt bacon
  • salt

Tillagning

Tvätta bort ev. jord och skär bort stjälkarna och bladen från rödbetorna. Koka upp saltat vatten och lägg ner rödbetorna. Låt koka i 15-20 minuter beroende på storlek. Skiva under tiden baconen fint och stek tills de blir lätt knaperstekta.

När rödbetorna kokat klart, ta upp och skölja snabbt i kallt vatten. Dra av skalet med fingrarna, det ska lossna relativt lätt om de är färdiga. Skär rödbetorna i skivor eller klyftor och strö över någon nypa salt.

Lägg sallad på tallrikar eller i skålar. Fördela rödbetorna över salladen. Smula sedan sönder salladsosten mellan fingrarna och fördela över salladen och toppa med den knaperstekta baconen och servera.

Tips

Byt gärna ut lite av salladen mot rödbetornas blad. Rödbetornas blad ger en vacker färg till salladen. Stjälkarna kan man använda ungefär som man använder sparris, ex blanchera eller steka i lite smör och salt.

Vill man ha lite extra sötma i salladen kan man ringla över lite honung eller balsamico.