Shepherd’s pie är engelsk husmanskost när det är som bäst. Det finns mängder av olika varianter av denna klassiska engelska rätt, ofta även med ärtor och majs blandat i köttfärsen. En Shepherd’s pie lär vara lika uppskattad på matbordet även här i Sverige.

Ingredienser

Recept för 4 personer  Potatismos
  • 450 g köttfärs
  • 2 msk worchestersås
  • 1 msk soja
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja (till formen)
  • salt och peppar
  • några droppar tabasco
  • 1 kg potatis
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula
  • 50 g smör
  • 2 dl finstrimlad purjolök
  • 200 g riven cheddarost
  • salt och peppar

Tillagning

Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Mosa eller pressa potatisen. Vispa ner grädden, äggulan, smöret, purjolöken och hälften av osten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

Blanda samtliga ingredienser till färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en pajform eller liknande med olivolja och fyll den sedan med färsen. Jämna till färsen med en stekspade så att den blir kompakt och täcker formen. Baka färsen i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter.

Ta ut formen, täck med moset och resterande ost och baka i ugnen i ytterligare ca 20-25 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna ett par minuter före servering. Skär upp i bitar och servera gärna med en fräsch grönsallad.