Skomakarlåda är klassisk svensk husmanskost, här bestående av en god bit kött på en bädd av potatismos toppat med en blandning av lök, fläsk och svamp.

Ingredienser

Recept för 4 personer Sås
  • 4 bitar nötkött (ex. ryggbiff)
  • 500-600g potatis
  • ca 1,5 dl grädde
  • ca 50-60 g smör
  • 200g stekfläsk eller bacon
  • 3 st gula lökar
  • 100 g skogssvamp
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1-2 msk soja
  • 2 msk svartvinbärssaft
  • Majsenaredning
  • salt och peppar

Tillagning

Tärna stekfläsket. Hacka löken grovt. Tvätta och skiva svampen. Fräs stekfläsket tills det blir knaprig och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en panna och fräs löken på medelhög värme ca 10-12 minuter. Löken ska inte brännas, bara svettas. Tillsätt sedan svampen och fräs tills svampen mjuknar. Blanda med stekfläsket och håll varmt.

Skala potatisen och skär i mindre, jämnstora bitar. Koka potatisen i lätt saltat vatten tills den blir mjuk (ca 18-20 minuter). Lägg det rumsvarma smöret i en bunke. Press ner den kokta potatisen över smöret och blanda ihop med smöret. Blanda ner uppvärmd grädde tills önskad konsistens uppnås. Smaksätt med peppar eller socker.

Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Stek köttet ca 2-3 minuter per sida (beroende på tjocklek och hur man vill ha köttet, se Steka oxfilé). Salta och peppra.

Häll ner vatten och grädde i stekpannan där du precis stekt köttet. Vispa ihop och tillsätt soja och svartvinbärssaft. Salta och peppra efter smak. Låt sjuda ett par minuter. Red med majsena så såsen tjocknar något.

Fördela potatismoset på tallrikarna. Lägg köttbiten uppe på moset och toppa med fläskmixet. Dekorera gärna med något grönt och servera med såsen.