Som med de flesta bröd smakar den som bäst när den fortfarande är rykande varm. De som blir över skivas och fryses med fördel ner för att tinas upp senare, exempelvis i en brödrost.

Ingredienser

Recept för 1 limpa
 
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk stött anis
  • 1 tsk stött fänkål
  • 10 dl rågsikt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 3 msk blandade frön
  • blandade frön till formen
  • grovt mjöl att strö över
  • smör till formen

Tillagning

Sätt ugnen på 200ºC. Smöra en avlång brödform och täck sidorna med fröblandningen. Blanda ihop filmjölken och sirapen. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner sirap- och filmjölksblandningen.

Häll ner smeten i brödformen och strö över grovt mjöl. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

Tips

Det finns en del färdiga fröblandningar i affärernas bakavdelning om man inte vill blanda ihop en egen. Bra tips på frön att använda är exempelvis linfrön, solrosfrön, pumpafrön eller sesamfrön. Även större nötter som hasselnötter och mandlar är gott i brödet.