Chokladsockerkaka är en favorit för många! Lätt att variera och tillsammans med grädde eller glass blir den en riktig festrätt. Här är ett smakrikt recept!

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 3-4 ägg (tre stora eller fyra mindre)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker (mörkt eller ljust efter smak)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50-75 gram mörk- och vit choklad til garnering

Tillagning

Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant, minst två liter. Rör smör och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare. Vispa eller rör ner äggen, ett och ett i smeten. Blanda samman torrvarorna i en bunke och rör ner dem i smeten. Slå smeten i formen och bred ut jämnt.

Grädda kakan i cirka 40 minuter i 175 grader. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten. Hacka eller riv chokladen och låt den mörka chokladen smälta på den varma kakan. Bred ut chokladen så den täcker kakan och lägg sedan på vit choklad som får smälta. Gör mönster med en gaffel i ytan och ställ sedan kakan att svalna.

Servera gärna med grädde eller vaniljglass.