En suveränt god sockerkaka gjord på farinsocker, espresso och kakao. Ger en härlig kakaosmak med en touch av kaffet. Fungerar perfekt som en härlig efterrätt med en klick grädde eller till eftermiddagsfikat. Serveras gärna med lite färska bär för att få in lite syrlighet.

Ingredienser

  • 225 gram smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl farinsocker
  • ½ dl nybryggd espresso
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl kakao

Tillagning

Smöra och mjöla (alt. använd ströbröd) en sockerkaksform på cirka två liter. Rör det rumsvarma smöret pösigt tillsammans med farinsockret med elvisp eller matberedare. Rör ner äggen ett och ett i blandningen tillsammans med kaffet. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao noga och rör ner i smeten. Bred ut smeten jämt i formen och grädda kakan i 175-200 grader i cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Stjälp upp kakan på galler och låt den svalna under formen innan servering.

Tips

Du kan få sockerkakan något kladdigare i mitten om den tas ut något för tidigt ur ugnen.