Delikata vaniljbullar till eftermiddagskaffet. Fyllningen kan även bytas mot exempelvis hallonsylt eller lemoncurd.
Ingredienser |
|
Recept för 24 st |
Fyllning och garnering |
|
|
Tillagning
Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, socker, sirap och ev. kardemumma. Mät upp mjölet genom att hälla upp det i ett litermått och tillsätt sedan ca ⅔ av mjölet. Arbets degen kraftigt med en träsked i ca 8 minuter tills degen blivit blank och smidig. Den ska släppa lätt runt kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter, till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig. Dela degen i två delar. Rulla ut ena degbiten till en längd och dela den i 12 lik stora delar. Rulla till släta bullar. Gör samma med den andra degbiten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter.
Häll vaniljkräm i en spritspåse och gör en grop i mitten av varje bulle som du sedan fyller med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa ytterligare 10 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk och pensla dom sedan med smält smör och doppa ner dom i strösocker.
Annan garnering
Du kan byta ut smör och socker mot en friskare citrongarnityr. Balanda ihop 2 dl florsocker, 1-2 tsk saft av citron och några droppar gul hushållsfärg. Ringla glasyren över bullarna. Även vaniljfyllningen kan bytas ut mot exempelvis hallonsylt eller lemoncurd för att få variation på smaken.
Undrar om det är dessa man skall ge sig på och baka idag tro. Gråmulet väder gör att bullbak står på schemat.