Spaghetti med köttfärssås behöver nog ingen större introduktion. Det är en klassiker i svenska kök. Detta är min version på denna klassiker.

Ingredienser

Recept för 4-6 personer
  • 600 g nötfärs
  • 1 lök
  • 150 g tomatpuré
  • 600 g krossade tomater
  • 4 msk mangobalsamico
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 msk soja
  • 5 dl vatten
  • 2 msk honung
  • en kruka färsk basilika
  • 1 köttbuljongtärning
  • salt och peppar
  • ev. lite chili
  • pasta för 4-6 personer

Tillagning

Fräs köttfärsen i lite smör. Finhacka löken och häll ner i köttfärsen och låt fräsa en stund tills löken mjuknat något. Häll ner mangobalsamicon, balsamvinägern och sojan och blanda runt. Låt koka ihop en stund så syran från vinägern försvinner.

Häll ner vattnet, tomatpurén och krossade tomater. Lägg i köttbuljongtärningen och koka upp. Salta, peppra och blanda ner honungen. Tillsätt även chilin om du vill ha lite sting på såsen.

Låt puttra på svag värme ca 20-30 minuter, ju längre ju bättre. Koka pasta under tiden. Ta bort såsen från plattan och blanda ner nyhackad basilika.

Servera spaghetti med köttfärssåsen. Toppa ev. med lite nyriven permesan.

Tips

Köttfärssåsen går bra att frysa och ta fram senare, eller göra dagen innan. Får den stå en dag får man fram smakerna än bättre.