Brännässlor är inte bara ovälkommet ogräs, utan kan även förädlas till en härlig soppa. Så ta inte död på nässlorna, utan plocka de små späda vårskotten och servera nått alldeles extra till lunch eller middag istället. Smaken är ganska snarlik spenatsoppa och är rik på både vitaminer och mineraler.

Ingredienser

Recept för 4 personer Till servering
  • 2,5-3 liter nyplockade brännässlor
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2-3 msk majsstärkelse
  • salt och vitpeppar
  • 2 ägghalvor per person
  • ev. nykokt potatis

Tillagning

Koka upp 2 liter vatten med lite salt. Koka nässlorna snabbt i knappt 1 minut och häll sedan ned i ett durkslag och låt rinna av. Mixa nässlorna fint med en stavmixer. Lägg ner nässlorna i en kastrull och tillsätt mjölken och grönsaksbuljongen och koka upp. Låt småkoka 5-6 minuter.

Blanda ner crème fraiche och koka upp igen. Rör ner en toppredning gjord på majsstärkelsen tills önskad konsistens uppnås. Tillsätt ev. mer om du vill ha en ännu tjockare soppa. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med nykokt ägg som är delade i halvor och ev. nykokt potatis.

Observera

Det är viktigt att man plockar de mindre späda skotten då stora och äldre blad på nässlorna kan kan irritera njurarna, och i värsta fall orsaka njurskador och förgiftningssymptom. Undvik även nässlor som växer i kvävegödslad mark eller nära gödselhagar då brännäslor har lätt för att laga nitrater.