Spenatsoppa är både lätt att göra, nyttigt och framför allt riktigt gott. Här piffar vi upp den med lite välsmakande ost. Serveras med nykokta ägghalvor.

Ingredienser

Recept för 4 personer  
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk olivolja
  • ½ tsk riven muskotnöt
  • 1-2 krm kajenpeppar
  • ca 500g hackad spenat
  • 2-3 dl grädde
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • ca 3 dl riven lagrad ost
  • salt och peppar

Tillagning

Skala och finhacka löken. Fräs löken i olivoljan i ca 10 minuter tills den mjuknat och fått fram sötman. Den får absolut inte brännas vid. Krydda med muskotnöt och kajennpeppar. Tillsätt den spenaten (behöver inte tinas om den varit fryst) och rör om. Blanda ner grädde, vatten och buljongtärningarna. Låt småkoka i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner osten. Servera med nykokt ägg.

Tips

Vill man göra serveringen lite mer dekorativ kan man även dekorera tallrikarna med färsk spenat och/eller ringla lite grädde på toppen.