Svamp ger fin smak åt många rätter – i soppa gör den sig förträffligt! Använd den svamp du plockat själv eller köp svamp i affären, det går lika bra.

Ingredienser

Recept för 4 personer
  • 1 liter rensad svamp
  • 1-2 gula eller röda lökar
  • 1 grönsaksbuljongtärningar
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2-3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar

Tillagning

Skär svampen i mindre bitar, men spara några större bitar för att ge soppan omväxling. Lägg svampen i en kastrull, stor nog för att rymma soppan, och fräs svampen på medelstark värme tills vätskan som frigörs kokat in.

Finhacka löken och fräs den tillsammans med svampen tills löken blir mjuk. Pudra över vetemjölet och späd försiktigt med vattnet under omrörning. Tillsätt buljongen och grädde och låt koka upp. Låt soppan småkoka under lock i ca 20 minuter. Smaka av med svartpeppar och salt.

Servera gärna med en klick yoghurt och ett gott bröd.

Tips

Vill du ha en slät soppa kör med en stavmixer tills soppan blivit helt slät och fin. För en lyxigare variant använd bara grädde istället, perfekt som en smakrik förrätt.